Категории
Планети и звезди

Личностни планети

ПЛАНЕТИ, ЕЛЕМЕНТИ И АСПЕКТИ В АСТРОЛОГИЯТА

ПЛАНЕТИТЕ обозначават символични енергийни извори или психологически модели на поведение. Планетите са “реални” – те имат маса и се въртят около слънцето. Все пак в астрологията те имат архетипно значение. Забележете, че ние наричаме Слънцето и Луната “планети”, въпреки че знаем, че това не е правилно от гледна точка на науката. Другият термин за Слънцето и Луната е “Светила”, тъй като те са източници на светлина. Планетите в астрологията са Луна, Слънце, Меркурий, Венера, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон. Те се движат около слънцето на различно разстояние и една пълна обиколка отнема различен отрязък от време. Колкото по-отдалечена е планетата, толкова повече време отнема това.

ВЪТРЕШНИТЕ ПЛАНЕТИ
СЛЪНЦЕТО показва нашата персонална идентичност и осъзнаването на личността ни. То представя реализацията на Аз-а, естеството на “битието” и виталността на живота. Чрез слънцето ние изразяваме своята индивидуалност по градивен начин. То символизира нашето житейско изразяване, начина, по който активно участваме в световните материи.
Да знаем кои сме и да намерим своето специално място в живота е вероятно най-важният въпрос, заложен в човешката психика. Хората искат да се реализират в живота по индивидуален и личен начин. Чрез Слънцето ние персонализираме нашите изживявания и опит, тъй като притежаваме чувство за своя вътрешен “Аз”. То показва какво е най-подходящо за всеки един от нас. Тъй като Слънцето е нашата реалност, това налага да разширим нашето познание и разбиране за него.

ЛУНАТА изразява нашите инстинкти, обичайни реакции, емоционални отговори и подсъзнателни условности. Чрез Луната ние изразяваме своите нужди и грижи, свързани с родителството/ детството; желанието за сигурност и стабилност във връзките. Луната представя рефлективната страна от личността, растежа и способността да се адаптираме психически към промените като част от ритъма на живота. Тя изразява и нашето детско състояние, когато сме уязвими и зависими от другите по отношение на сигурност, храна и топлина; показва потребността ни да удовлетворим тези си нужди. Настроенията – и добрите, и лошите – всички са част от динамиката на Лунния Аз.

МЕРКУРИЙ представя нашето мислене, знание и комуникативни способности. Той е израз на способността ни да рационализираме, нашето въображение и ментална идентификация със света. Също така изразява способността ни да предаваме информация – както като факти, така и абстрактно. Управлява движението, усвояването на знания, духовната и физическа сръчност. Тази планета представя мотивите да приложим своите вербални, духовни и дипломатически умения, за да изразим себе си фактически и/или с въображение. Меркурий управлява всички форми на комуникация – желанието да направим всичко по възможно най-добрия начин. Физическата мобилност е също представена чрез Меркурий, както и начина, по който планетата се свързва с телесното и умствено здраве. Основният принцип е “обмен”. Връзката между ума и устата е Меркуриева функция. Като “пратеник” функцията му е двойна – предава информация към и от ума, в постоянен прилив на впечатления, факти, причини, сензорни изживявания – и анализира тази информация.

ВЕНЕРА изразява удоволствието, радостта във връзките, любовта и грижите. Тя ни помага да решим кое е подходящо, за да се чувстваме добре и щастливи, какво е неподходящо и какво е лошо. Тя е причината да търсим партньорство и любов, затова и трябва да се отнасяме към нея с уважение. Венера е подсъзнателното ни желание да формираме съюз с другите, както и нашата воля за коопериране. Също така ни позволява да се наслаждаваме на нещата, които ни доставят удоволствие – физически и естетически. Тя не е високо енергийна сама по себе си, но ни помага да виждаме и усещаме свързаността.

МАРС представя енергията, която използваме, за да защитим и отстоим себе си в битка за това, което искаме да постигнем и при решаващи действия. Ако трябва да обобщим Марс в една дума, то тя е “действие”. Той е волята и способността да се отзовем на предизвикателството, като използваме сила, инициатива и усилия, за да отстоим себе си – защитно или агресивно. Смелост, кураж и лидерство – всички те са свързани с Марс. Изразява също собствената воля и егото, както и гнева, фрустрацията и яростта, затова го свързваме и с първичната, инстинктивна енергия. Марс ни подтиква да бъдем безстрашни и смели във всичко, което искаме да постигнем, но му липсва всякакъв такт и дипломатичност.
От  http://astrosence.com

Вашият коментар